Aktuelt
Reportasje fra Valdres sommersymfoni
«Du må ha tre hoder når du spiller orgel»
Fokus på orgel under Trondheim kammermusikkfestival
I Trondheim kammermusikkfestivals femårige satsing på «utrydningstruede instrumenter» er det i år instrumentenes dronning som står for tur: kirkeorgelet.
Årets varsko har dessverre vist seg å være mer kritisk enn vi hadde trodd, kirker rundt om i landet skriker etter organister samtidig som utdanningen i kirkemusikk bokstavelig talt er utrydningstruet.
Festivalen ønsker derfor å ta et ekstra krafttak for orgelet og støtte opp om de lærere som jobber iherdig med rekruttering året rundt. Det blir hele 9 arrangementer i løpet av uka hvor orgelet spiller en viktig rolle, fra gratis barneforestilling i Lademoen kirke og Orgel’tering i Trondheim sentrum til hjemme-hos-konsert i Orgelgata på Stjørdal og storslått gallakonsert i Nidarosdomen.
Under festivalen samles også orgeltalenter fra hele Midt-Norge i Trondheim til seminar, konserter og mesterklasser og de unge organistene vil sette sitt tydelige preg på festivalprogrammet.
Kom nærmere orgelet på disse festivalkonsertene
• Orgel’tering
• Hjemme i Orgelgata
• Orgelgalla
• Stemningsstund i Stiftsgården
• Hjemme hos Frimurerne
• Nattkonsert i Domen – Ridder Blåskjeggs Borg
• Talentlørdag
• Kantor Kantarell og instrumentenes dronning
• Festivalfinale
(Trykk her for kamfests egne programsider)
Trondheim kammermusikkfestivals langsiktige plan for instrumenter på «rødlista» er følgende:
2022: kontrabass
2023: obo og fagott
2024: kirkeorgel
2025: harpe
2026: bratsj
Initiativet til å redde disse instrumentgruppene fra utryddelse ledes av prosjektgruppen Instrumenter i Fokus og er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.
Ny grafisk profil
NFOs utvalg har engasjert mediefirmaet Rett Vest til å utarbeide ny logo og grafisk profil. «Hovedelementet i logoen til NFO er inspirert av de ikoniske orgelpipene som definerer orgelets majestetiske karakter og symboliserer kraften og skjønnheten i musikken. Det var derfor et naturlig valg å implementere denne ikoniske formen i NFOs logo for å skape et definerende og symbolsk element som representerer nettverkets essens og verdier.
Inspirasjonen er direkte hentet fra det imponerende orgelet i Ishavskatedralen i Tromsø, som står som et monument over musikkens kraft og betydning.»
Her er noen smakebiter:
Medlemsmøte 2023
Årets medlemsmøte finner sted i Stavanger under Norsk orgelfestival. Vi samarbeider med festivalledelsen om arrangementet og kommer til å ha en faglig bolk på festivalens fagdag torsdag 14. september fra 1300 til 1500, så går vi over til typiske medlemsmøtesaker etter det. Sakspapirer sendes ut seinest to uker før medlemsmøtet.
Program for orgelfestivalen finner du på https://www.orgelfestival.no/Program
Håper vi sees i Stavanger!
Orgelklubben Ludvig med ny video
I «Schult-suiten» som nylig ble utgitt finner vi Bjørn Vidar Ulvedalens flotte suite over «Påskemorgen slukker sorgen». Her er søstrene Qinxing og Qinhe i sving på Steimeyer-orgelet i Nidarosdomen:
Brenner du etter å få tak i notene? Du kan kjøpe hele Schult-suiten på papir eller bare Påskemorgen-suiten som pdf.
Invitasjon til medlemsmøte 2022
NFOs medlemmer inviteres til medlemsmøte i Bodø den 9. november. Opprinnelig var planen at årets medlemsmøte skulle legges til Egil Hovland-festivalen i Fredrikstad i oktober, men da denne ble avlyst valgte NFOs utvalg å legge medlemsmøtet til orgelfestivalen i Bodø som en god plan B.
Deltakelse på medlemsmøtet er naturligvis gratis for betalende medlemmer i NFO.
Program:
Kl. 11.00 Ankomst, registrering, lunsj og mingletid – Bodø domkirke
Kl. 12.00 Lunsjkonsert Bodø domkirke
Kl. 12.45 Transport til Hunstad kirke
Kl. 13.00 Velkommen m/presentasjon av deltakere
Kl. 13.30 Medlemsmøte NfO
Kl. 14.15 (ca), Åpen post
Kl. 14.30 Presentasjon av POBU-prosjektet v/Arnfinn Tobiassen
Prosjektet «Praktisk orgelpedagogikk for barn og unge» har som mål å ivareta,
fornye og utvide orgelpedagogiske materialer for barn og unge.
Kl. 15.30 Orgelundervisning i praksis med utgangspunkt i
GRADUALE – ei gudstenestebok for unge organistar v/Kristin Eek
Kl. 16.15 Panelsamtale om rekruttering til kirkemusikkstudier og stillinger
Kl. 17.30 Enkelt måltid
Det faglige innholdet på medlemsmøtet sammenfaller med deler av BIOFs fagdagsprogram. BIOF ønsker NFOs medlemmer velkommen til å delta på det videre fagdagsprogrammet til redusert pris, kr. 700. Dette inkluderer åpningskonsert onsdag kl 19 og seminarene på torsdag 10. november. Eventuelt kan man velge bare åpningskonserten for kr. 100. Dette gjøres i påmeldingsskjemaet.
Påmeldingsfrist: 30. oktober